Welkom in het nieuwe jaar 2011. Ik heb dit jaar enkele goede voornemens die samenhangen met De Zevende Regel. In de regel staan twee onderdelen die te maken hebben met gebed en een leven van contemplatie, bezinning en ritme. Blauw en Paars zijn specifieke onderdelen die gaan over het innerlijk leven. Niet met het doel om een soort ik-gerichtheid te krijgen of om op zoek te gaan naar het “zelf”, maar om het persoonlijke leven te verbinden met Gods hart en het ritme van zijn schepping.

Mijn voornemen van 2011 bestaat uit twee onderdelen. In het thema “spiritualiteit”, de kleur blauw, wil ik me verbinden aan het morgen- en avondgebed. Vooral het avondgebed is nieuw voor me. Om 21:00 uur de dag afsluiten met God en daarna niet opnieuw de drukte van TV of internet induiken. Natuurlijk zal het niet elke dag lukken en zijn er verplichtingen. Maar toch hoop ik op een nieuwe impuls voor mijn leven met God.

Daarnaast wil ik een dag vasten. In De Zevende Regel zijn de thema’s niet alleen verbonden aan kleuren, maar ook aan dagen. De eerste dag van Gods nieuwe schepping is de dag van de nieuwe mensheid, de gemeenschap. Geel is dus op zondag. Zaterdag is automatisch de zevende dag, de zaterdag. De vrijdag voor de zevende dag is de dag van het lijden van Jezus en dus de dag van Paars, ritme. Op deze dag wil ik proberen te vasten, te beginnen op donderdagavond tot vrijdagavond. Vasten kan op verschillende manieren: eten, eten en drinken, snoepen, TV, computer, etc… Met vasten is het de bedoelingen je te richten op God en de medemens. Zonder klagen of zuchten de dag in eenvoud doorbrengen maar met een positieve insteek. Geen uiterlijk geklaag, maar innerlijke bezinning, doorgaand gebed en aandacht voor de mensen en zaken om je heen.

Een tip om te lezen: “Het feest van de navolging” van Richard Foster. Een geweldig hoofdstuk over vasten. Must read!!